Politica confidentialitate

Folosirea unui sistem de supraveghere vodeo in contextul GDPR.

Amplasarea camerelor trebuie sa fie atent revizuita pentru a asigura limitarea pe cat posibil monitorizarea zonelor care nu prezinta interes pentru scopul urmarit - asigurarea securitatii persoanelor si bunurilor, pazei si protectiei bunurilor, control acces. Se incadreaza utilizarea camerelor video in scopul asigurarii securitatii daca cu ajutorul acestui sistem se controleaza accesul in incinta unitatii, se asigura securitatea bunurilor si siguranta persoanelor - angajati ai institutiei sau vizitatori, precum si a bunurilor detinute. Adica: zonele de acces si spatiile destinate publicului, zonele cu acces restrictionat, imprejurimile cladirilor pentru a proteja spatiile exterioare, locurile de pastrare, depozitare si manipulare.

De asemenea, sistemul de supraveghere video nu trebuie sa fie utilizat in alt scop decat cel notificat/adus la cunostinta persoanelor vizate (informari/afise) si nu ar trebui sa fie utilizat la monitorizarea activitatii angajatilor sau la pontaj (recomandam sa aveti in vedere si dispozitiile art. 5 din Legea nr. 190/2018). Supravegherea prin mijloace video trebuie utilizata doar in situatia in care mijloacele conventionale aplicate sunt considerabil mai putin eficiente in realizarea obiectivelor mentionate (asigurarea securitatii), conform analizei de risc efectuate la nivelul entitatii.

Potrivit Deciziei nr. 174/2018 a ANSPDCP privind lista operatiunilor pentru care este obligatorie realizarea evaluarii impactului asupra protectiei datelor cu caracter personal ar trebui sa efectuati o asemenea evaluare ale carei concluzii vor fi intr-un sens sau altul, concluzii pe baza carora veti pregati un plan si o documentatie adecvata referitoare la amplasarea sistemelor de supraveghere.

Daca doriti sa achizitionati sisteme de supraveghere noi sau sa le schimbati pe cele existente recomandam sa va consultati cu un specialist in materie, astfel incat acesta sa nu capteze (de exemplu prin focalizare sau orientare selectiva) sau prelucrarea imaginilor (de exemplu, indexare, creare de profiluri) care dezvaluie categorii speciale de date , ci doar atunci cand este necesar, calitatea imaginilor sa permita recunoasterea celor care trec prin zona de actiune a camerelor.

De asemenea trebuie sa aveti in vedere ca dispozitivul de inregistrare sa fie amplasat intr-un spatiu bine protejat, asigurat si incuiat corespunzator, pentru eliminarea posibilitatii sustragerii suportului de stocare sau a dispozitivului, in special in timpul producerii unui eveniment.
WhatsApp Contactează-ne pe WhatsApp!